torstai 10. tammikuuta 2013

Vielä muutama hassu itämään

Tänään kolahti ja kovaa, nimittäin postiluukku. Suhteellisen tulisia terveisiä lähetti Fatalii siementen merkeissä, jotka viikonloppuna kyseisen herran sivuilta tilasin. Siemenissä on hieman erikoisempiakin yksilöitä tällä kertaa, joten odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää.

Pequante (C. baccatum)
Omnicolor (C. baccatum)
Cheiro Roxa (C. chinense)
Pimenta da Neyde (C. chinense)
Pimenta Lagrima (C. chinense)
Turbo Pube (C. pubescens)
Red Peruvian Rocoto (C. pubescens)
C. galapagoense
Ulupica, Large (C. cardenasii)

Omnicolor ja C. galapagoense tulivat kaupantekijäisinä tuohon tilaukseen. Omnicoloria laitoinkin ensimmäisessä erässä itämään joten se jäi odottamaan parempia aikoja, mutta Galapagoensen iskin samantien multaan. Rannalle jäi ruikuttamaan myös Pimenta da Neyde, koska jonkinlaista karsintaa oli tehtävä ja chinensejä oli listalla jo kohtalaisen paljon.

Tällä hetkellä itämässä on siis 14 lajiketta, jokaista kaksi siementä erillisissä ruukuissaan. Vielä ei ole kuulunut tai näkynyt ensimmäisestä idätyserästä mitään, mutta kolmas päivähän tässä on vasta menossa. Multaidätyksen hitaudesta puhumattakaan. Tovin jouduin kämpän lämpimintä idätyspaikkaa etsiskelemään lämpömittarin kanssa, mutta lopulta se löytyi keittiön patterin päältä. Minikasvihuoneen lämpötila vaihtelee 23-28 asteen välillä, joten hyvillä mielin voi ensimmäisiä itäneitä odotella.

Jännittävää on, että itämässä on nyt normi annuumeiden, baccatumien ja chinensejen lisäksi myös vähän eksoottisempia yksilöitä. Viime vuonna itämässä ja kasvamassa oli Tabascoa (C. frutescens), joka poikkesi annuumeista ja kumppaneista. Valitettavasti satoa siitä ei tullut, mutta voipahan ainakin sanoa kasvattaneensa Tabascoa. Nimi on kuitenkin todennäköisesti suurimmalle osalle syystä tai toisesta tuttu. 

Nyt mennään kuitenkin astetta harvinaisempaan suuntaan. Hirveästi en ole ehtinyt itämässä oleviin lajikkeisiin itsekään vielä perehtyä. Joistain olen lukenut toisten chilipäiden blogeista ja ilmeisesti eivät mitään maailman helpoimpia kasvatettavia ainakaan ole. Kohtapa se alkaa selvitä, tuliko haukattua kakusta liian suuri pala vai ei.


Chilien siemeniä multiin ja varastoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti