maanantai 28. toukokuuta 2012

kovaa kasvua ja kaikenlaista kivaa

Pitkästä aikaa päivitystä taas. Päivä senkun pitenee ja niin tekevät chilitkin. Pienimuotoistahan tämä kasvattelu vielä toistaiseksi on, mutta silti sitä jaksaa olla innoissaan chilien kasvamisesta ja kehittymisestä. 

Olen jo jonkin aikaa kaikessa hiljaisuudessa pitänyt kirjaa noiden kahden annuumin, sekä kahden habaneron pituuskasvusta ja tulokset ovat vähintäänkin kiinnostavia. Vähän aikaa vielä pidän jännitystä yllä ennen kuin paljastan uraa uurtavan tutkimustyöni tulokset. Sen voin paljastaa, että jonkinlaista excelillä värkättyä viivadiagrammia on tulossa. Eihän tuo pituuskasvu se kaikista tärkein asia ole chilien kasvattamisessa tai sadon saamisen edellytyksenä, mutta tärkeässä asemassa kuitenkin. Lisäksi sitä on helppo seurata ja pitää siitä kirjaa. On myös hauska nähdä miten esimerkiksi ruukunvaihto on vaikuttanut noiden tutkimuksen kohteena olevien chilien kasvuun.

Hybridi (C.annuum) ja Rawit (C.annuum)

Habanerot (C.chinense)

Hyvässä vauhdissa olevat annuumit ja chinenset

Pari viikkoa sitten olin jo innoissani Hybridin mahdollisista nupuista, joista ei sitten näyttänytkään kehittyvän kukkia. Nyt taas Rawit vuorostaan kiusaa puskemalla pienen pieniä kukkavarsia. Jokohan nyt olisi aika saada ensimmäisiä chilikukkia.

Rawittikin näyttää nuppuilevan aavistuksen verran

Kuukausi sitten myöhäisidätyksinä idättämäni pikkutaimet kasvavat päivä päivältä suuremmiksi. Suurempiin ruukkuihin siirto varmasti kiihdyttäisi kasvua, mutta eipä tuota ole vain saanut aikaiseksi. Kirjoittelen ja päivittelen taimien tilanteesta enemmmän kunhan kerkeän. Tässä kuitenkin hieman yleiskuvaa siitä missä mennään.

Taimilaatikoiden tämänhetkinen tilanne

Täytyy olla tyytyväinen, etten ole joutunut minkään suuremman tuholaisarmeijan kouriin, kuten muutama muu chilipää. Hirvittää pelkkä ajatuskin punkkien tai muiden ötököiden hyökkäyksestä. Sen verran pienillä chilikiintiöillä vielä tämä kausi mennään, että se olisi kyllä kova kolaus ja lähes varma kauden loppu. Täytyy koputtaa puuta, että säästyisin niiltä myös jatkossa. 

Vähän mietityttää noiden pikkutaimien kohtalo, miten ne tulevat selviämään talvesta. Periaatteessa chilejähän voi kasvattaa ympäri vuoden. Tämä kuitenkin vaatii riittävää valaistusta, joka taas aiheuttaa omat ongelmansa. Oikean auringon valoa ei voi kuitenkaan korvata, joten saa nähdä mikä jää pikkuchilieni kohtaloksi. Huhtikuun lopussahan nuo itivät, joten 2-4 kk ollaan myöhässä tai 8-10 kk etuajassa, miten sen nyt haluaakaan ajatella. Osa noista selviää varmasti ilman minkäänlaisia ongelmia ja saa näin hyvät eväät seuraavaa kautta varten. Ainakin monivuotisilla chileillä näin. 

siinäpä ne nykyiset chilit hengaavat
koko komeudessaan


Rawitin tuuheaa kasvustoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti