perjantai 4. toukokuuta 2012

Tunnistusapuja

Tuli tuossa eilen mieleen Chilifoorumilla chillaillessani, että Habaneroina pitämäni lajikkeet eivät lehtien perusteella näytä kyllä ollenkaan chinenseiltä, vaan joiltain annuumeilta lähinnä. Hybridien lehdet taas muistuttavat kovasti chinensen lehtiä. Eli johtopäätöksiltä, joita muutama viikko takaperin tein, alkaa pudota pohja pois. Sekin sekoittaa, kun nuo hybridit ovat toista sukupolvea, niin ei oikein tiedä minkänäköistä kasvustoa sieltä on oikein tulossa. Yksi Rawitikin pitäisi olla vielä kuvioissa mukana. Tämänkaltainen erehdys ensikertalaiselle aloittelijalle kuitenkin anteeksi suotakoon. Tuli tosiaan vasta nyt vastaan kuvia, jotka aukaisivat hieman heimokohtaisia eroavaisuuksia.

Habaneroja olisin ensisijaisesti halunnut kasvattaa, joten on harmi jos Hybrideinä pitämäni osoittautuvat Habaneroiksi. Tämä siksi, koska niiden varret ovat päässeet niin huonoon kuntoon ja kasvu melkein pysähtynyt, ettei selviämisestä ole oikein minkäänlaista käsitystä. 

Tässä vielä kuvia noista sekoittuneista lajikkeista. Nuo kolme ensimmäistä ovat tosiaan niitä, joiden kasvuvarsissa on "surkastumia" ja niiden kehitys on on ollut erittäin hidasta heti taimesta saakka. Lehdet ovat kiiltäväpintaisia ja näyttävät chinenseltä, ehkä(?). Nuo samassa kuvassa olevat kaksi ovat hyvin samankaltaisia ja kasvavat hyvää vauhtia. Lehdet eivät kiillä ja näyttävät ehkä enemmän annuumeilta sitten kuitenkin. Tuota viimeistä olen aina pitänyt Rawitina. Kuvassa näyttää ehkä hieman samalta, kuin edellisen kuvan kaksoset, mutta eroavaisuuksia löytyy kuitenkin jonkun verran livenä. Ei tuo nyt kovin paljoa haittaa, ettei täyttä varmuutta lajikkeista ole. Kunhan vain kiinnostaisi tietää. Vinkkejä otetaan myös vastaantunnistuksessa, sekä siinä onko noiden kolmen ensimmäisen varsille tehtävissä enää mitään ja jos on niin mitä?


C. chinense?

C. chinense?

C. chinense?

Tältä näyttävät siis kolmen ensimmäisen varret


Annuumeja?

Rawit?

8 kommenttia:

  1. Oman näkemyksen ja kokemuksen perusteella sanoisin noista "surkastumisista", että ne ovat liiallisesta kastelusta johtuvia vaurioita. Noita on itsellänikin esiintynyt chileissä, jotka ovat olleet hieman pimennossa ja maa-aines ei ole kuivannut samaan tahtiin mitä muilla. Kastelussa olen pyrkinyt siirtymään tarvekasteluun, eli kastelua vain sitä pyydettäessä tai turpeen ollessa todella kuivaa.

    VastaaPoista
  2. Nyt näyttävät lajimääritelmäsi oikeilta. Kukintahan sen sitten vahvistaa.
    Tuommoista runkovauriota en ole nähnyt, mutta pahalta se näyttää. Miten on Jule, selvisivätkö sinun taimesi tuosta?

    VastaaPoista
  3. Pahoittelut, että en ole aikaisemmin vastannut, mutta ikävää, ettei näistä kommenteista tule mitään ilmoitusta mailiin, kun aina ei muista mihin on jotain kommentoinut. :)

    Juu kaikki on selvinnyt. Ongelman olen selättänyt istuttamalla taimen syvemmälle ja vähentänyt kastelua. Mitään erityisen märkiä mullat eivät ole olleet, mutta ilmeisesti sekin on ollut liikaa. Mullan olen olen vaihtanut syvemmälle istutuksen yhteydessä ilmavampaan ja kuohkeampaan. Näin maa-aines ei sitten itsessään haudo kosteutta. Jos normaali kuivuminen on hidasta, pitää antaa vettä vaan vähemmän, vaikka sitten useamminkin.

    Mitäs multaa Chilitsitsillä on käytössä? Kuvin perusteella näyttää puutarhamullalta tai joltain vastaavalta. Ainakin näyttää kovin hienojakoiselta ja tiivisrakenteiselta.

    VastaaPoista
  4. ...ja näköjään jatkokommentit saa tilattua mailiinkin ketjun alta. :D Näin sitä oppii. ;)

    VastaaPoista
  5. Juu ei haittaa vaikka vastaus vähän viipyikin! :P

    Multaa on eri purnukoissa vähän sekalaisia satseja. Mustaa, yrtti- ja kukkamultaa ainakin löytyy. Tuota mustaa multaa laitoin vain ensimmäisille lajikkeille kun luin siitä netistä ettei se soveltuisi hirveän hyvin, mutta taisipa sitä noilla hyvin kasvavilla annuumeillakin olla..tiedä siitä sitten. En tosiaan muista mitä multaa noilla kärsivillä chinenseillä on.

    Pari niistä ehdinkin jo istuttamaan syvemmälle ja uuteen multaan (tällä kertaa kukkamultaan, onko ok?). Ainakaan vielä ei ole luonnollista poistumaa tapahtunut, mutta kasvu on edelleen hidasta. Mietin vielä pitäisikö noita siirtää altakasteluruukkuihin, vai pärjäävätkö vain vähemmällä kastelulla noissa uusissa mullissa.

    VastaaPoista
  6. Perus annuumia on meillä kasvanut joka kesä jostain vuodesta -95.
    Siemet kukkamultaan, tai vastaavaan turpeeseen ja siittä ne on kesän alussa siirretty maapohjaiseen kasvihuoneeseen.
    Kasvihuoneen multa on aina ollut hyvin savipitoista, vaikka maata on paranneltukkin useaan otteeseen.
    Muutama kesä sitten maata parannettiin kukka/tomaattipuutarhan kompostoituneella hiekkaisella mullalla.
    Maa on siis aina ollut tuollaista kukkamullan, mustanmullan ja savipellon sekoituksen tapaista.
    Kasvaa kyllä, mutta kasvu jää matalaksi ja satoa tulee niukasti.
    Maata parannettiin viime syksynä runsaalla turpeella, mutta chilit saavat jäädä tästäedes pääosin purkkiin.
    Vasta viime syksystä lähtien ole alkanut paneutumaan hommaan ja erityisesti kiinnittänyt kokeneempien kommenttien takia erityishuomiota
    juuristoon. Kun juuristo voi hyvin ja on vahva, voi maanpäällinenkin osa hyvin.
    Jos alla ei ole mitään, ei yllekkään muodostu ihmeitä.
    Noita multia on itse tullut vaihdeltua aika runsaasti aina pyrkimyksenä jotenkin parantaa ja kuohkeuttaa.
    Muutama oma vastaavanlaisesti kärsinyt chili oli Kekkilän taimiseoksessa.
    Taimiseos on eri multaa kuin taimimulta, vai millä nimellä se nyt sitten tarkasti kulkeekaan.
    Taimiseos on ammattikäyttöön suunnattu tuote. Taimiseos on sellaista mullan ja turpeen sekoituksen tapaista,
    mutta turve on melko "epäturpeellisessa" muodossa. Kuvailisin tuotteen lyhytkuituiseksi.
    Turve on rakenteeltaan sellaista sammalta muistuttavaa kuohkeaa ja pitempikuituista.
    Mitä enemmän purkillinen maa-ainesta sisältää ilmaa, sen parempi. Hengittävyys paranee.
    Jos aines menee luonnostaan piukkaan, se toimii heikemmin. Jos muut elinolosuhteet ovat heikommat, mielestäni maa-aineksen laatu korostuu.
    En ole juurikaan tutkinut kukkamultia tai muita yrttimultia, joten en osaa osaa sanoa onko se sopivaa.
    Jos koet sen tiiviiksi, siirry pikku hiljaa pitempi kuituisiin tuotteisiin.
    Peruslannoitetut ja kalkitut turvetuotteet eivät ole sen kalliimpia. Juuret eivät kuitenkaan kasva kuivassa, joten tasainen kevyt kosteus on hyvä.
    Kasteluun pitää saada sopiva rytmi ja maa-aines saisi kuivahtaa aina välillä. Ennemmin useampi kastelukerta ja vähemmän vettä kuin runsaasti vettä ja harvoin.
    Tekisin todella mielelläni jonkin sortin multatestin, mutta sivujeni tuotto on ollut sen verran minimalistista,
    että katsotaan asiaa 72 vuoden päästä, kun Google lopulta lähettää shekin mainostuloista. xD
    Juurevuus testiä tässä on kyllä tarkoitus startata lähipäivinä uudestaan.
    Sillä on yritys saada selville sitä miten juuret leviävät ja voivat eri aineksissa. :)

    VastaaPoista
  7. Eikös nuo googlen mainostulot perustu siihen, kuinka monta kertaa porukka niitä sivuilla pyöriviä linkkejä klikkailee..harvoinpa sitä itsekään tulee noihin mainoksiin tartuttua ellei sitten jotain todella mielenkiintoista osu kohdalle.

    Tuollainen multatesti olisi kyllä aivan paikallaan! Jostain luin että puutarhamullan ja -turpeen 50/50 seos olisi ainakin jonkinlaisessa suosiossa, joten varmaan pitäisi itsekin jossain vaiheessa testailla. Tärkeintä olisi kuitenkin tosiaan tuo mullan hengittävyys ja oikean kastelurytmin löytäminen, pitääpä kiinnittää jatkossa huomiota.

    VastaaPoista
  8. Hyvin harvoin on tarjolla klikkeihin perustuvia. Ainakin molemmat "suomalaiset" tarjoavat diilejä jotka perustuvat tehtyihin ostoihin. Se että joku klikkaisi, mutta että pitäisi jotain ostaakkin. LOL

    50/50 tiedon sain Kekkilältä kun kyselin säkkien tietoja.

    VastaaPoista