lauantai 16. kesäkuuta 2012

Orkidean yllätys

Kuulemani mukaan jo vuoden päivät hiljaiseloa viettänyt Orkidea on jo jonkin aikaa kehitellyt itselleen nuppuja ja nyt parin päivän aikana puhjennut kukkaan. Erittäin hienosti kukkiikin, kauniilla ja suurilla kukilla. Taisi tykätä Puutarhan Kesä -lannoitteesta, jota sille olen aina silloin tällöin lorautellut. Kyseinen kasvi ei ole siis oma, mutta samassa osoitteessa chilien kanssa kasvaa sulassa sovussa. Kukkia näyttää olevan tulossa lisää kuin liukuhihnalta ainakin nuppujen määrästä päätellen.

Orkidea

Orkidean kukka

Ja sitten takaisin chileihin. Takana on pari erittäin aurinkoista päivää poissa kotoa ja takaisin tullessa liki ensimmäisenä hommana on chilien kastelu. Tuon kokoiset kasvit suhteessa niin pienissä ruukuissa juovat vettä aivan käsittämättömiä määriä ja tuntuu että niitä saa olla päivittäinkin jatkuvasti kastelemassa. Ei meinaa 16x16 senttisten Orthex -ruukkujenkaan vesitila riittää alkuunkaan. Pieneksi meinaavat käydä. Tässä vaiheessa alkaa olla jo suhteellisen myöhäistä vaihtaa ruukkuja isompaan, mutta tietääpähän sitten seuraavalla kerralla ottaa heti kerralla järeämmät ruukut käyttöön.

Habaneroihin on tullut aimo annos kukkia lisää ja siitepölyäkin tuntuu olevan aivan mukavasti, kun niitä tuossa aiemmin päivällä pölyttelin. Pienemmässä Habanerossa on yllättäen enemmän kukkia ja se onkin lopettanut pituuskasvunsa lähes kokonaan. Isommalla Haballa taas löytyy vielä kasvuhaluja (n. 3cm/vrk), mutta kukkia alkaa siihenkin pikku hiljaa aueta lisää tasaiseen tahtiin.

Rawitin ja Hybridin kohdallakin nuppuja löytyy enemmän kuin tarpeeksi, mutta toistaiseksi kukan kukkaa ei ole vielä auennut. Ja minä kun luulin että annuumit olisivat olleet helpompia tapauksia kuin chinenset... Sellaisen ilmiön olen huomannut, että jotkin pienet nuput kuivuvat ihan alkutekijöihinsä, mutta myös hieman isompien kohdalla on havaittavissa samaa vikaa. Mikä siis avuksi? Sen voin myöntää että ruukkujen vesitila pääsee välillä kokonaan tyhjäksi siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole vain aikaa kastella. Tämä ei varmaankaan tee hyvää vesitilaan päässeille juurille, mutta kyllähän nyt multa on aina jonkun verran kosteaa. Chinenseihin verrattuna annuumeilla on lähes identtiset oltavat. Valon, lannoituksen ja kasvualustan suhteen eroja ei ole. 


Takana Rawit ja Hybridi
Edessä Iso Haba ja Pikku Haba

2 kommenttia:

  1. Alan vaihto edessä? Liian hyvin saat noi vihreät otukset kasvamaan. :)

    - Norppa-puppe

    VastaaPoista
  2. Kiitos Teuvolle juhannuksista ja samat takasin! Ja Norppa, eikai se auta ku hortonomiksi alakaa lukemaan... :D

    VastaaPoista