perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kesä on kasvun aikaa

Pistetäämpäs pitkästä aikaa hieman päivitystä tämänhetkisestä chilien ja muidenkin kasvattien tilanteesta. Vaikka säät eivät viime aikoina olekaan oikein suosineet tuntuvat chilit tietävän että kesä se silti on ja kasvavat hurjaa vauhtia. Hyvä että mahtuu enää täällä sisätiloissa liikkumaan kun parveke- tai ulkokasvatukseen ei ole mahiksia.

Habaneroista molemmat kukkivat, mutta ero kukkien määrässä on valtava. Toinen kasveista on aurinkoisella lasisella ikkunalaudalla ja toinen parveekkelle näyttävän ikkunan edessä jonne aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Valoisammalla paikalla oleva kasvi menestyy huomattavasti paremmin ja kasvattaa kovaa vauhtia jo ensimmäistä podiaan. Vähemmän valoa saava kasvi taas pudottelee melkein kaikki avautuneet kukat pois. Toisaalta täytyy olla tyytyväinen siihen, että tuo toinen edes menestyy joten kuten. Podeja ei tähän mennessä ole tullut kuin yksi ainokainen, vaikka kukkia riittäisi vaikka muille jakaa. Pumpulipuikolla on koittanut parhaani mukaan pölyttää, mutta kukat tuntuvat vain kuihtuvan ja tippuvan pois.

Lehtien koosta ei voi Habaneroja ainakaan moittia. Ovat nimittäin sen verran kookkaita. Katsotaan mitä kesä tuo tullessaan näiden veijareiden kohdalla. Toivottavasti hieman enemmän kuin tuon yhden ainoan podin. Potentiaalia ainakin löytyy.

Kukkiva ja podeileva Habanero (C.chinense)

Ei niin kukkiva eikä podeileva Habanero (C.chinense)

Habaneron (C.chinense) kukkia ja nuppuja

Habaneron podi

Habaneron valtava lehti

Annuumit keskittyvät edelleen lähinnä vain kasvamaan pituutta ja leveyttä. Tänään täytyi ottaa Hybridin kohdalla sakset esiin ja katkoa enimpiä pois - sen verran pahasti alkoivat oksat taipua sivuille päin ja homma lähteä muutenkin lapasesta. Saapa nähdä miten reagoi tuohon parturissa käyntiin. Rawitilla taitaa olla korkeutta tällä hetkellä aikalailla tasan metri ja onhan tuo muutenkin suhteellisen hienoprofiilinen kasvi.

Annuumien kohdalla on edelleen sama ongelma. Nuppuja kyllä löytyy, mutta kukkia ei vaan näy. Onko vika valon määrässä, lannoituksessa vai ruukkujen liian pienessä tilavuudessa? Ruukkujen tilavuus on ainakin liian pieni ja kyllähän tuo kasvupaikkakin voisi olla hieman valoisampi. Kasvupaikalle en hirveästi voi tällä hetkellä mitään, mutta ruukkuja nyt voisi harkita vaihtavansa suurempiin. Tällä hetkellä mennään tosiaan 16x16x16 Orthexin altakasteluruukuilla näiden neljän isoimman chilikasvin kanssa.


Hienoprofiilinen Rawit (C.annuum)

Rönsyilevä Hybridi pääsi parturiin

Ja tämän verran tavaraa lähti pois

Saa nähdä mitä parturoinnin jälkeen tapahtuu..

Pikkutaimissa alkaa näkymään nuppuja muissakin yksilöissä kuin Tinkerbellissä. Aji Quitunquito (C.baccatum) ja Puca Uchu (C.baccatum) näyttävät ainakin työntävän nuppua pintaan. Tinkerbellin kukkiminen jatkuu hienon kuusiteräisen puhtaanvalkean annuum-kukan johdolla. Jospa sitä kohta pääsisi taas pölytyshommiin. Täytyy vain vielä hetki odotella toisen kukan aukeamista.

Pikkutaimet

Tinkerbellin (C.annuum) kuusiteräinen kukka

Sinappikin on aivan kesämielellä ja ilmeisesti ottanut mallia isommista chileistä. Nuppuja näyttää tosiaan silläkin olevan. Saapa nähdä minkä näköistä tavaraa sieltä on tulossa.

Sinappi nuppuilee

Orkidea taas availee jo seitsemättä kukkaansa ja lisää on tulossa. Komian näköstähän tuo kieltämättä on.

Orkidea kukkii komeasti

Sitruuna ei ole viimeaikoina paljoa kasvanut. Kovin pimeällä paikalla se joutuukin kasvamaan, mutta minkäs teet kun chilit varastavat kaiken tilan. Onhan tuossa varmasti moneksi vuodeksi urakkaa jos siitä meinaa isompaa kasvia kasvattaa saati sitten joskun satoa saada, mitä pidän varsin epätodennäköisenä.

Sitkeä sitruuna

Ja pakko tähän lopuksi laittaa kuva eilisestä double rainbow:sta!

OMG, DOUBLE RAINBOW!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti