perjantai 6. huhtikuuta 2012

Chilivillitys

Habaneron taimia alkuvaiheessa

Tämänhetkinen chiliarsenaali josta poistunut yksi purkki kaverille kasvatettavaksi

Mysteerichili joka puskee jo toisia varsinaisia lehtiä


Kaikki alkoi maaliskuun alussa. Chilikärpänen pääsi puraisemaan pahemman kerran. Kaupasta tarttui mukaan keltaisia Habaneroja, punaisia Habaneroja, Thai Rawit -lajiketta, sekä jotain kenties ikuiseksi mysteeriksi jäänyttä lajiketta. Jonkinlaiselta Cayenneltä näyttivät, mutta enempää selvyyttä en niistä saanut, kun ei kaupan paketissakaan lukenut muuta kuin "punainen chili". Näillä siis mennään ja jo tässä vaiheessa voin sanoa, että kaulaa myöten ollaan liemessä - sen verran hauskaa noita "puppeja" on kasvatella.

Kuukausi sitten iskin siis siemenet multaan ja hieman yllättäen jo viikon sisällä oli nähtävissä ensimmäisiä elonmerkkejä mullan alta. Tässä vaiheessa en siis vielä tiennyt mistään hienoista idätyslauttamenetelmistä mutta hyvimpä ne tuolta mullastakin nousivat. Aloittelijan virheitä on tullut tehtyä jo näinkin lyhyessä ajassa muutamia. Netistä luin, että siemenet kannattaa merkitä huolella, jotteivät ne sekoitu keskenään. Näin teinkin, mutta siitä huolimatta tällä hetkellä tilanne näyttää pahasti siltä etten tiedä 100% varmuudella minkään taimen oikeaa lajiketta. Ei siis näin. Onneksi lajikkeita ei ole kovin monta, joten kunhan nuo tuosta vähän isommiksi innostuvat kasvamaan, niin eivätköhän ne vähitellen ala erottua toisistaan.

Kuvia ottelen ihan normi pokkarikameralla ja iphonella joten niiden laatu nyt on mitä on. Tällä hetkellä chilit saavat lisävaloa yhdestä 20W energiansäästölampusta, joka kyllä pitäisi jossain vaiheessa korvata hieman tehokkaammalla vastaavalla. Harrastelupohjalta siis mennään päivä kerrallaan eteenpäin ja katsotaan mitä tuleman pitää. Intoa on vielä tällä hetkellä ainakin paljon enemmän kuin osaamista, nähtäväksi jää mikä on tilanne tulevaisuudessa!

Uusia siemeniä on tilauksessa ja pakettien pitäisi saapua tuossa pääsiäispyhien jälkeen. Tiedän, että idätykset olisi tulevaa kesää ajatellen pitänyt tehdä jo tammi-maaliskuussa, mutta houkutus on kyllä äärimmäisen kova laittaa uudet satsit tulille heti kun paketit kolahtavat postiluukusta perille. Kyllähän sitä "kesää" voi jatkaa sitten keinovaloilla syksyn ja talven tullessa. Mutta niistä lisää informaatiota myöhemmin, kunhan paketit pääsevät perille asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti