sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Chillailua sunnuntaina

Mukavan aurinkoinen päivä on ollut, näitä vaan lisää! Chilitkin ovat saaneet nauttia koko päivän auringonpaisteesta tuossa juuri sopivasti etelään päin olevalla ikkunalaudalla. Chilien lehdet tuntuvat kasvavan ihan silmissä, kunhan vain saavat tarpeeksi valoa. Pituutta vain ei oikein tahdo tulla lisää. Toisaalta, mielummin lyhyt ja tukeva, kuin pitkä ja ruipelo yksilö - ainakin tukevuuden kannalta.

chilit ikkunalaudalla

 Olen tässä vähän mietiskellyt, minkä valaistussysteemin tuohon ikkunalaudalle saisi oikein viriteltyä, ettei chilejä tarvitsisi siirrellä aina auringon laskettua eri paikkaan lampun alle. Tällä hetkellä näin teen, koska tämänhetkistä valaistusratkaisua ei saa oikein siirrettyä tuohon ikkunalaudalle. Eihän tuo nyt kovin iso vaiva ole chilejä siirrellä, mutta helpompikin ratkaisu varmasti löytyisi. Joku loisteputkivalaisin olisi varmasti kaikista tehokkain ja järkevin. Lisävalon tarve tietysti vähenee koko ajan päivien pidentyessä, mutta viimeistään loppukesästä se tulee taas erittäinkin ajankohtaiseksi. 

Chilien lehdet kasvavat ihan silmissä

Nopeimmat chilit puskevat jo kolmatta varsinaista lehtipariaan.

Chilien tärkeimmät elinedellytykset ovat kasvualustan lisäksi valo, kosteus ja riittävät ravinteet. Itse kasvattelen chilejä Kekkilän turvepohjaisessa yrttimullassa, mikä mielestäni soveltuu niille hyvin. Pari ensimmäistä yksilöä istutin mustaan multaan, mistä on netissä hieman ristiriitaista tietoa. Ainakaan vielä eivät nämä mustan mullan asukit ole protestoineet, vaan kasvavat aika samaa vauhtia yrttimullan asukkaiden kanssa.

Valoa chilini saavat hieman päivästä riippuen noin 12-14 tuntia vuorokaudessa. Päivällä ikkunalaudalla ja illalla keittiössä keinovalon alla. Kastelen chilejäni silloin kun siihen on tarvetta. En pidä multaa läpimärkänä, mutten päästä myöskään kuivumaan. Käytän umpinaisia ruukkuja, koska en tykkää säätää alulautasten kanssa. Joudun siis päältäkastelemaan chilit, mikä ei ilmeisesti ole paras mahdollinen vaihtoehto tuholaisten ja tasaisen kosteuden kannalta. Aika näyttää pitääkö siirtyä alakautta tapahtuvaan kasteluun.

Olen aloittanut jo maltillisen chilien lannoittamisen. Liika lannoitus alkuvaiheessa saattaa koitua pienten chilien kohtaloksi, joten olen aloittanut kaikessa rauhassa ja pienin annosmäärin. Alkutohinoissa ja mitenkään asiaan perehtymättä päräytin kauppaan ja ostin pullon Substralia. Myöhemmässä vaiheessa totesin sen sisältävän aivan liikaa typpeä. Lannotteissa on mainittu aina typpi, fosfori ja kalium -pitoisuudet (N-P-K), jotka pitävät olla kohdallaan toivotun lopputuloksen saamiseksi. Vaihdoin siis Substralin Puutarhan kesään. Siinä suhteiden pitäisi olla hieman paremmin kohdillaan. 

Käyttämäni Puutarhan Kesä -lannoite

Sitruuna on innostunut kasvattamaan tukevan näköistä vartta itselleen. Siemenen kuorten sisältä paljastui kaksi paksua lehtimötikkää, ilmeisesti jonkinnäköisiä sirkkalehtiä..? Jännä seurata tuon sitruunan kasvamista chilien rinnalla, sen verran erilaisista lajikkeista on kuitenkin kysymys. Nopeasta kaverista on sitruunan kohdalla kysymys. Parissa päivässä on tullut senttejä enemmän, kuin hitaimmilla chileillä kuukaudessa. 

Sitruuna kasvattaa tukevaa vartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti