torstai 26. huhtikuuta 2012

Kaikenlaista kasvua

Uudet taimet ovat hyvässä vauhdissa. Tai ainakin nuo neljä alla olevaa lajiketta. Jalapenoihin idätyslautalla oli kasvanut jo sen verran pitkiä häntiä, että laitoin pari yksilöä multaan. Joskohan ne siitä lähtisivät kasvamaan. Cajamarcaa laitoin uusia siemeniä itämään, kun ei noista entisistä oikein tahdo mitään kasvaa. Lemon Dropista ja Tabascosta ei näy vieläkään elon merkkejä, mutta jospa nekin tuosta vielä innoistuisivat itämään.

Poblano
Bolivian Rainbow
Puca Uchu (Aji Rojo)
Naga Morich

 Thai Rawit ja Habanerot jatkavat edelleen vahvaa esitystä. Uusia lehtiä pukkaa tulemaan jokaisesta mahdollisesta kohdasta ja jokainen noista kasvaa melkein silmissä. Jännä vertailla kasvunopeutta näiden kaupan lajikkeiden ja uusien taimien kesken, kunhan jälkimmäiset kasvavat vielä hieman ja saavat kehitettyä ensimmäiset lehtensä. 

Thai Rawit
Punainen Habanero
Keltainen Habanero
Uutta lehteä pukkaa 

Lasinen ikkunalauta on toiminut kuin unelma. Chilit saavat siinä päivän aikana aimo annoksen tärkeää luonnonvaloa. UV-säteilyyn totuttaminen on kasvattieni kohdalla onnistunut ilmeisesti hyvin, koska suhteellisen huoletta noita pystyy koko päivän pitämään suorassa auringonpaisteessa. Hiemanhan ne alkavat iltapäivästä jo nuupahtamaan ja roikuttamaan lehtiään, mutta mitään palovaurioita ei ole ainakaan tähän mennessä ilmaantunut. Tuo niin sanottu kasvatusnurkkaus, missä pidän chilejä iltaisin lampun alla on aivan lasihyllyviritelmän vieressä, joten chilejä on helppo siirrellä. Vähän vaan meinaa tuo nurkkaus käydä pieneksi. Minikasvihuone vie yllättävän paljon tilaa ja niitähän on tosiaan tulossa vielä toinen mokoma kunhan siemenet alkavat itämään. Voin vain kuvitella, miten ahdasta sitten tulee, kun minikasvihuoneen ruukut käyvät pieniksi ja siellä olleita chilejä pitää alkaa siirtelemään suurempiin ruukkuihin.

Aurinkoinen eteläikkuna
Chilinurkkauksessa on ahdasta
Sitruunapuu jatkaa tasaisen varmaa kasvuaan. Sen lehdet näyttävät jännittäviltä. Kun niitä katsoo valoa vasten, voi nähdä satoja pieniä pisteitä niiden pinnalla. Mitähän lie pirpanoita ovat. Kolme päivää sitten istuttamani sinapinsiemenet itivät tosiaan päivässä ja alla on kuva siitä, mikä niiden tilanne on nyt. Ei voi kun ihmetellä niiden kasvuvauhtia. Jos kaikki menee hyvin niin syksyllä pääsee vielä chilisinapin tekoon!

Sitruunapuun lehdissä on pieniä pisteitä
Sinapin kasvuvauhti on uskomaton

Kun omaa satoa ei ihan lähiaikoina vielä ole odoteltavissa, niin täytyy toistaiseksi turvautua kauppojen valikoimaan chilihimon iskiessä. Viime kauppareissulta mukaan tarttui mietoa Jalapenoa, mitä olikin kiva laittaa leivän ja pitsan päälle ja syödä ihan sellaisenaankin.
Ei vielä ihan omaa satoa, mutta ehkä vielä joskus...

Paahtoleipää, yrttituorejuustoa ja pari Jalapenoviipaletta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti